'Voice system has not been initialized' on PE Pilot Client

'Voice system has not been initialized' on PE Pilot Client

Postby WGMD » Thu Oct 29, 2020 7:28 am

Folks, hi!

Newbie here. Trying to connect for the 1st time but PE Pilot Client is showing: 'The voice system has not been initialized. Please ensure you have selected your audio devices in the settings window.'.
I'm running P3D v5 on W10, USB wireless headset Steelseries Arctis 7. The setup program does recognize the headset.
For your info: it's all running perfectly fine on VATSIM.

I'm stuck so any help will be appreciated.

Thx and regards,
Willem
WGMD
 
Posts: 3
Joined: Thu Oct 29, 2020 6:42 am

Re: 'Voice system has not been initialized' on PE Pilot Clie

Postby Kevin_atc » Thu Oct 29, 2020 8:42 am

The arctis headset has been giving some people some issues, but we've been able to get it fixed each time.

One fix that someone found was they were running an old version of C++ 64-bit redistributable. You can also try (a simpler fix) of setting your headset to 48khz in windows recording properties (advanced tab). If you can't find a fix that way, swing by the discord for more real time assistance because this could involve a lot of back and forth trouble shooting. www.pilotedge.net/discord
Kevin
PilotEdge Marketing
Want faster answers to your forum questions? Join our Discord community: www.pilotedge.net/discord
Kevin_atc
 
Posts: 1898
Joined: Sat Nov 13, 2010 7:01 pm

Re: 'Voice system has not been initialized' on PE Pilot Clie

Postby WGMD » Thu Oct 29, 2020 8:54 am

Thx Kevin, will dig into yr suggestions and feedback.

One more, just in case: what headset brand is 100% rock-solid on PE?

Best regards, Willem
WGMD
 
Posts: 3
Joined: Thu Oct 29, 2020 6:42 am

Re: 'Voice system has not been initialized' on PE Pilot Clie

Postby Kevin_atc » Thu Oct 29, 2020 11:34 am

WGMD wrote:Thx Kevin, will dig into yr suggestions and feedback.

One more, just in case: what headset brand is 100% rock-solid on PE?

Best regards, Willem


The only ones we've ever seen issues with are Jabra, Plantronics and apparently now the Arctis. Any other simple computer headset (even very cheap ones for $20) are just fine. But that's not to say Jabra, Plantronics and Arctis won't work- they just take some troubleshooting.
Kevin
PilotEdge Marketing
Want faster answers to your forum questions? Join our Discord community: www.pilotedge.net/discord
Kevin_atc
 
Posts: 1898
Joined: Sat Nov 13, 2010 7:01 pm

Re: 'Voice system has not been initialized' on PE Pilot Clie

Postby WGMD » Sat Oct 31, 2020 11:39 am

Kevin, hi again!

Pleased to infm you that this Logitech Pro is working flawlessly.
'Connect to network', assume the rest will be ok as well.

Thx for your help!
Best regards, Willem
WGMD
 
Posts: 3
Joined: Thu Oct 29, 2020 6:42 am


Return to Prepar3D

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest